Hem > Uncategorized > Utförsäkra Alliansen

Utförsäkra Alliansen


.
Alliansen borde åsättas ett bäst-före-datum, så vi hinner rädda återstoden av det vi byggt upp. Vi börjar närma oss svältgränsen.

Alliansen får bakläxa på sin sjukförsäkringsreform. Endast 2% har åter fått jobb. Var ska man skära härnäst för att klara sin ambition i riktning mot 0-taxa?

Fackförbundet ST, med Annette Carnhede i spetsen, riktar idag skarp kritik mot Alliansens sjukförsäkringsreform. ST:s medlemmar som är anställda på Försäkringskassa och Arbetsförmedling har inte alls samma positiva åsikt som den som Farouk Medina, Saco-S-ombud på FK, förfäktade när han nyligen gick ut och offentligt stödde Alliansen.

Skillnaden mellan ST-tjänstemännen och Akademikern är milsvid. Kanske för att den senare sitter i chefsposition och inte behöver ha med verkligheten att göra?

ST:s undersökningSjukförsäkringsreformen: så blev det” visar att

1) flertalet utförsäkrade fortfarande är sjuka
2) vård/rehab inför utförsäkringen ofta saknas
3) majoriteten får sänkt ersättning efter utförsäkring
4) ekonomisk stress tillkommer

Vad ST-medlemmarna tycker om prioriteringsordning:
1) prio 1 är medicinsk färdigbehandling
2) därefter insatser för återinsteg på arbetsmarknaden
3) sist: arbetsförmedling

Det låter logiskt. Varför har inte Alliansen tänkt på det?

Arbetsförmedlingens utvärdering visar att

1) många utförsäkrade är för sjuka för att delta i Arbetsförmedlingens program
2) insatserna inte är utformade efter behoven
3) den sänkta ersättningen försvårar tillfrisknande och återgången till arbete.

Resultatet är att bara 2% av de utförsäkrade är i arbete. Trots de anställdas engagemang och hårda arbete.” ”Därmed har vi svårt att se reformen som lyckad, ur något perspektiv.

Inför valet ställer förbundet 3 frågor till ansvariga politiker om huruvida dessa är beredda att
• prioritera datum för insättande av stöd – istället för utförsäkringsdag,
• satsa på sjukvård och rehabilitering så att alla sjuka garanteras vård,
samt
• ”Kommer ni att se anställda på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som de strategiska resurser de är, och därmed ge dem tillräckliga förutsättningar för att klara målen?”

Men Alliansen vill ändå fortsätta minimera skatterna. Sjuk, arbets- och socialförsäkringarna är så nedbantade att man måste söka annat att tömma på livskraft. Återstår vård, skola och omsorg. ”Lärartätheten sjunker i hela landet. Barngruppernas storlek växer på förskolorna i Stockholm. 24 000 jobb har hittils försvunnit i välfärden. Moderaterna vill emellertid fortsätta sänka skatten och det borde oroa främst Sveriges barnfamiljer.” kan man läsa på Aftonbladets ledarsida idag. Där ställs också frågan:

Vilket samhälle vill vi ha?

Ytterligare nedbantning av välfärdssektorn kommer att medföra både fysisk och psykisk ohälsa. Kunskapsnivån i skolan är redan idag nerbantad och detta kommer att få genomslag i hela samhället. Mödosamt uppbyggda strukturer faller sönder. Lite kortsiktigt klirr i kassan kommer aldrig att kunna reparera skadorna.

Arbetslinjen verkar innebära att fler jobb försvinner inom välfärdssektorn än vad som tillkommer på privatsidan.

Att som Alliansen har gjort sätta människors hälsa och liv på spel under täckmanteln ”sätt fler i jobb” i en svepande och diffus ”arbetslinje” medan de sparkar anställda inom välfärdssektorn är att diskvalificera sig själv. Dags att Alliansen får smaka på sin egen medicin:

Utförsäkra Alliansen!

.

Tidigare inlägg i ärendet: FK+Alliansen=Sant

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 13 september, 2010 kl. 18:44
  2. 22 mars, 2015 kl. 19:34

Lämna en kommentar