Hem > Uncategorized > Bo Rothstein: Forskare har varnat för vinstdriven vård

Bo Rothstein: Forskare har varnat för vinstdriven vård


.

.

Ledande politiker har sedan länge varit medvetna om vilka följder en privatisering av vården ger. Nu låtsas de som om de ingenting vet.

Politiker ansvarar för det område de är satta att sköta. Om de inte sätter sig in i befintlig forskning om detta område så har de gjort sig skyldiga till  vanstyre.

Bo Rothstein avslöjar i sin artikel Forskare har varnat för vinstdriven vård att ansvariga makthavare bör ha känt till forskningsresultaten kring privat vinstdriven vård sedan nästan 20 år.

Redan i början av 1990-talet gav SNS ut ”Den svåra konsten att privatisera” – en mycket omfattande analys av ett stort antal privatiseringsprojekt som skett under 1980-talet i USA.
Författaren, Harvardprofessorn John D. Donahue är ledande forskare inom privatisering i USA. Donahue kom fram till att när det gäller att hantera människor, såsom i vård och skola, bör man vara ”synnerligen återhållsam med att släppa in vinst- drivande företag eftersom det ligger i marknadslogikens natur att försöka skapa vinst genom att minska kostnaderna så mycket så möjligt”.

”Dessa forskningsresultat har i Sverige sedan de publicerades getts en stor spridning i böcker och artiklar. Det går således inte att hävda att man nu är överraskad av de problem som uppstått i vinstdrivande vårdföretag.”

Valfrihet kan ha stora fördelar ur ett kvalitets- och integritetsperspektiv, men kan åstadkommas utan att man har några vinstdrivande företag. Dels kan man ha valfrihet mellan olika offentliga producenter. Dels kan man ha olika typer av privata organisationer som inte är vinstdrivande, till exempel ideella föreningar och stiftelser.”

Bo Rothsteins hemsida

Se vidare om privatisering här.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: