Hem > Uncategorized > Privatiseringen: ”Tre miljarder rätt i sjön”

Privatiseringen: ”Tre miljarder rätt i sjön”


.
.
Nu har ordet ”välfärd” blivit moderaternas nya ord. Men bara som ord. Inte som ett fast och allmänt vedertaget begrepp. Man kan aldrig veta vad (m) menar med ”välfärd”, betydelsen fluktuerar i takt med börskurserna.

.
Skatter är plötsligt bra.

Statsminister Reinfeldt – eller är det partiledaren? – säger idag oväntat i en intervju att han är nöjd med bibehållet skattetryck. Reinfeldt har ”lyssnat in opinion och alliansvänner som vill annorlunda. Och ”har framför allt noterat att den minskning av svensk ekonomi som skedde 2009 har lett till uppdaterad information om att pensionärerna får sänkta pensioner, och då har jag ändrat mig.” Det låter ju jättebra! Gratulerar.

Några generella folkfördelar?

.
Skillnaden för privata aktörer inom välfärden är, att man får möjlighet att mjölka den sinande svenska kassakossan ett tag till.

För privatföretaget spelar det förstås egentligen ingen roll vilka pengar som betalar vinsten. Peng som peng. Skattepengar är lika bra som pengar från konsumenterna.

Demonteringen av svensk välfärd kan förväntas gå i två steg:
Steg 1) är att privatföretagens vinster kommer från skatteintäkter.
Steg 2) är att den enskilde konsumenten får betala, när skatteintäkterna minskar.

Vinstdrivande privatföretag finns inom många välfärdsområden: vård, skola, omsorg, infrastruktur med mera.

Privat företagande är synonymt med vinstdrift. Vi förlorar våra skatter när de tas bort från vår egen gemensamma Välfärdsfond. När de överförs till privatföretagen.

För företagen blir det vinst. För oss är det en förlust.

 

Skillnaden mellan vanliga fonder och Välfärdsfonden är, att i det senare fallet är det Staten som är bank.


Om du satsade pengar i en fond
,skulle du gilla att någon annan tog över den så att du själv ingenting fick ut – eller att fonden gav avkastningen till någon annan?

Men det är vad Alliansen, håller på med. Tar från folket, ger till näringslivet. I valtider justerar man lite till förmån för de fattigaste. Säkert känns det bra för Reinfeldt att kunna göra det. Men Alliansen ger ingen som helst garanti för att den kommer att uppfylla sina löften.

Vi har höga välfärdsambitioner,” säger Reinfeldt.

Är de ambitionerna lika tillfälliga som stoppet av skattesänkningarna?

Dålig ekonomi och finansiella problem (äpplen och päron) är så lätt uppkomna. Den svajiga världsekonomin ger dystra framtidsutsikter. Om ekonomisk förbättring mot förmodan skulle ske, kanske Alliansen tar fram nya ekonomiska mätinstrument för att få fram de siffror man önskar. Siffror som ska lura svenska folket att snällt betala. Vad ÄR egentligen BNP, förresten? Sanningen är att det redan finns ett flertal sätt att räkna på. Ingen vet riktigt. Nationalräkenskaperna hänvisar till ett praktverk på 700 sidor. Där någonstans ska det stå vad BNP är. Om du orkar leta.

Se upp, svenska folk!

.
Faktum är att pengar rinner ut ur landet. Inte bara till EU.

En växande skara internationella bolag tar sig in på den svenska välfärdsmarknaden. För att förse sig från ett av världens rikare bord. Ryktet sprids.

Släng ut välfärdens fiender, skriver Lars Ohly (v) i ett nyligt debattinlägg. Han hänvisar till en rykande färsk undersökning om privata vinstintressen inom välfärden i Sverige. Journalisten Kent Werne har granskat den svenska välfärdsmarknaden.

Vinsterna som privatföretagen tar ut är enorma: ”Internationella riskkapitalbolag köper upp svensk välfärd i allt snabbare takt. Nya siffror visar att tre miljarder i skattepengar försvann i vinster förra året.”

Tre miljarder. Rätt ner i sjön.

Sug på den.

.
.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 8 november, 2011 kl. 02:36

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: