Hem > Uncategorized > Kräv barnens rätt!

Kräv barnens rätt!


.
Uppdaterad 2011-11-18 kl 23:08

Upprop: Därför måste regeringen stoppa omskärelse av pojkar
.

Religiös omskärelse drabbar 3 000 barn per år.
Svensk sjukvård har fått ansvaret.
Det har Hälso- och sjukvårdsutskottet bestämt.
Sveriges kommuner och landsting  SKL, rekommenderar.

Redan 2001 började man tillåta ingreppet: Lag (2001:499) om omskärelse av pojkar.

Det var det första steget.

År 2009 i november fick socialstyrelsen rätt att meddela föreskrifter gällande lagen: Förordning (2009:1240) om omskärelse av pojkar.

Nästa steg – mer lagstiftning?

***

Grymt och okänsligt är det samhälle makthavarna tvingat på oss.

Politikerna premierar religiös/kulturell övertygelse. På bekvämt avstånd från brottsplatsen. Barnmisshandel är nämligen ett brott. Även om politiker inte anser det.

Barn har rätt att växa upp i fred. Väl vuxna har de rätt att bestämma om de vill låta omskära sig eller att avstå. Förutom att ingreppet gör ont, så är det en stympning som ger bestående men och hindrar pojkars och mäns naturliga upplevelser. #

Barn har inte en chans att värja sig. Vem försvarar barnens rätt när vuxna begår grymheter mot dem? När fega politiker duckar för religiösa fanatiker? Vi får inte slå barn. Men skära i dem är OK. Helst ska hela samhället ställa sig bakom denna grymma illgärning.

Lagarna i det här landet avser skydda barnen. Så varför tillämpas inte lagarna? Föräldrar som bidragit till, liksom personer som utfört, omskärelse ska naturligtvis dömas för barnmisshandel. Föräldrarna ska fråntas vårdnadsrätten.

Barnens rätt måste sättas i första hand. Självklart.

Individens rätt måste gå före religionens.

Ingrepp av typ omskärelse har av empatilösa och svaga politiker skyfflats över på svensk sjukvård . Har mycket svårt att tro att personal inom en humanistiskt inriktad verksamhet som fått sig påtvingad uppdraget känner någon entusiasm inför uppgiften. Tvärtom.

”- ETT ÖVERGREPP säger överläkare Lars-Göran Friberg vid drottning Silvias barnsjukhus. En avskyvärd verksamhet. Ska vi omskära pojkar kan vi även diskutera att göra det på flickor, protesterar han.” ”För honom är omskärelse ett fullständigt onödigt medicinskt ingrepp som kränker individen och bör förbjudas.” Dessutom  strider det  mot läkaretiken .
Men myndigheterna är rädda för muslimer och judar. De är starka lobbygrupper.”

Sjukvårdsenheter som försökt överklaga beslut om omskärelse har stött på patrull hos Diskrimineringsombudsmannen som, också hon,  premierar religiös fundamentalism framför barnens rätt.

Avsätt Diskrimineringsombudsmannen! Katri Linna har ett flertal gånger visat ett outsägligt dåligt omdöme . Hon har på ett avgörande sätt bidragit till att omänskliga och lagstridiga fundamentalistiska krafter fått fäste i vårt samhälle. Ersätt nuvarande DO med en person som uppvisar egenskaper som empati och äkta humanitet. Även gentemot barn.

Eller: lägg ner DO.

Lyckligtvis finns det modiga landsting som törs avsäga sig uppdraget. Istället skickar man det vidare till andra landsting. Motiveringen är, att ”– Våra läkare tycker inte att det känns rätt att prioritera det här framför andra som behöver vård”. Vilket säger allt om yttrandefriheten i Sverige idag.  Stå på er!

Motståndarna mot human behandling av barn törs däremot säga precis vad de tycker:

”Att landsting vägrar att utföra ingreppet är upprörande, menar sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms län, Birgitta Rydberg (FP).”

NEJ, Birgitta Rydberg: det är ditt yttrande som är upprörande.

Avgå!

.

.
Ω

.
# 2011: Danska forskare: Omskurna män har sämre sexliv Hudbildningen på ollonet försämrar de sexuella upplevelserna, minskar möjligheten att få orgasm och kan skada partnern, vilken i sin tur också kan få svårare att uppnå orgasm.

En annan fråga som uppstår: hur inverkar den förlorade känsligheten på psyket? Tänkbart är att den förlorade orgasm-förmågan leder till frustration och aggressivitet. Vet inte om studier genomförts med denna frågeställning.

#2011: Vårdförbundet vill stoppa omskärelse av barn enligt kongressbeslut

2011: Humanisternas Hedeniuspris till kirurgen Gunnar Göthberg för hans kamp mot omskärelse av pojkar

# Anmärkning: många propagerar för omskärelse av gossebarn med hänvisning till att omskurna män löper lägre risk att få HIV.

1) Barn har inte sex
2) Vid/Efter sexdebut kan man använda kondom
3) Forskningsresultat finns som visar att manlig omskärelse tvärtemot kan öka risken för kvinnor att få HIV. Flertalet forskningsresultat är inriktade enbart på män och drar snabba slutsatser att mäns minskade HIV% automatiskt skulle medföra att även kvinnor drabbas i lägre grad, men så är alltså inte fallet. Male Circumcision Increases Risk for Females där man menar att omskärelse istället kan öka risken för HIV-smittespridning i samhället. Flertalet – om inte alla – undersökningar om HIV i relation till omskärelse är utförda i Afrika. Testet alla talar om har därvid gjorts på unga män 18-24 år där man låtit omskära en grupp för att senare jämföra resultaten med en icke omskuren grupp.(Se nedan)*
4) De unga män som vill låta omskära sig skulle kunna få göra det. På egen bekostnad. När de uppnått myndig ålder = 18 år.

.
.
* Randomized, Controlled Intervention Trial of Male Circumcision for Reduction of HIV Infection Risk: The ANRS 1265 Trial

Mer kritik mot ovanstående undersökning: Circumcision for
HIV Prevention: Failure to Fully Account for Behavioral Risk Compensation
Känslan av att vara ”säker” för HIV-smitta när man är omskuren kan leda till ett ökat riskbeteende: ökat antal sexpartners, minskad kondomanvändning osv vilket i sin tur ökar smittspridningen.

2009: Aleksander Giwercman, verksamhetschef på reproduktionsmedicinskt center på Umas i Malmö påstår i Sydsvenskan att ”i studier av spridningen av hiv i olika delar av Afrika, visar det sig att de muslimska områdena är betydligt mer förskonade än de kristna.” (Tyvärr anger han inte vilka  undersökningar det är. Inte heller i hur hög grad de studerade kristna grupperna verkligen lever ett kristligt liv.) ”Omskärelse minskar risken för smitta med upp till 70 procent enligt forskarna. När det gäller hpv-virus är skillnaden inte lika stor, men ändå tydlig.” Omskurna har tjockare ”hud”.

Anm: Det naturliga ollonet har en slemhinna som ytskikt. Inte hud. Att den omskurnes slemhinna omvandlas till hud är inte så konstigt. Kroppen vill reparera skadan och försöker själv täcka över det område – det känsliga ollonet – som blottats och förlorat sitt skydd efter omskärelsen. Naturen själv har försett män med förhud och det finns orsaker till det.

DOCK föreligger några omständigheter som kanske kan påverka resultatet av de ”studier” som Giwercman hänvisar till: inom islam 1) finns rigorösa regler kring att tvätta snoppen varje gång man kissat – och troligen även efter samlag – (vilket ger stora och smärtsamma problem när äldre män får prostatabesvär och måste kissa ofta), 2) att det är belagt med känt stränga straff (stening) att ha sex a) före och b) utanför äktenskapet, varför männen inom islam torde avskräckas från sexuell frihet. Vilket kanske kan inverka något lite. (Framgår ej av artikeln om man korrigerat siffrorna med avseende på detta.) Övriga afrikanska män verkar däremot – har inga siffror på detta – ha ett betydligt friare och mer utomäktenskapligt sexliv, åtminstone enligt medias HIV-rapportering. Redan utifrån dessa fakta kan man lätt dra slutsatsen att gruppen muslimska män (=omskurna med lägre antal fria sexförbindelser) i Afrika uppvisar lägre antal HIV-fall. Har man inte sex alls är smittrisken obefintlig.

SvD HD SvT Tillåta omskärelse av gossebarn?

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 25 september, 2010 kl. 20:05
  2. 6 november, 2011 kl. 20:56
  3. 18 november, 2011 kl. 23:56
  4. 25 november, 2011 kl. 13:32
  5. 26 november, 2011 kl. 06:13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: