Hem > Uncategorized > Inför en lag om politikers kompetens

Inför en lag om politikers kompetens


Senaste tidens avslöjanden om grava brister i kvalitet i den äldrevård som drivs av privata vinstdrivna företag har frilagt ett entydigt förhållande: våra politiker vet inte vad de gör.

Svenska politiker har inte tillräckliga kunskaper om verkligheten för att hävda någon åsikt alls. Istället bygger man sina tyckanden på drömmar, visioner och förutfattade meningar. Sannolikt ligger särintressens påtryckningar bakom en hel del politiska beslut.

Lagen om omskärelse av pojkar är ett talande exempel på ett sådant, där man låtit religiösa intressen gå före andra principer i lagstiftningen, de principer som istället avser värna om barnens bästa.

.

POLITIKERS KOMPETENS

Varje politiker ska för att få driva sina frågor i svensk riksdag erhålla/inneha:

1) grundutbildning i en uppsättning skolämnen som vetenskapliga institutioner tar fram kriterier för i samverkan med intresseorganisationer, statliga myndigheter med flera. Däri ska ingå utbildning inom systemvetenskap.

2) yrkeserfarenhet från ett urval yrkesområden enligt en lista som ska tas fram på motsvarande sätt som 1).

3) insikt i hur styrningen av infrastruktur av olika typer går till praktiskt och teoretiskt på en verklighetsanknuten nivå. Politikern ska därvid i varje typ av verksamhet genomföra en praktik av lämplig tidslängd. Urval som i 1)

4) experthjälp som är fristående personligt, partimässigt och ideologiskt samt ska sakna egen vinning utöver arbetsprestation. Övervakande funktion ska tillse att expertkompetenskrav är uppfyllda – inte bara på papperet.

Politiker ska också:

5) vara fri från alkohol-, narkotika-, tablett- och missbruk av andra substanser som kan påverka omdömet och/eller personliga egenskaper såsom empati. Testning ska regelbundet genomföras. Lämplig överordnad medicinsk instans av oberoende och icke privatanknuten ställning ska ansvara för testning och utvärdering av resultat. En politiker som inte är ”ren” ska avstängas från riksdagen.

6) vara fri från korruption. Hur detta ska kontrolleras överlåter jag till vederbörlig instans att fastställa.

Partier ska vara fria från korruption. Partiernas inkomster till partikassan ska redovisas öppet. Lag ska stiftas därom, förslagsvis med utgångspunkt från föreliggande förslag (SOU 2004:22).

7) kontroll ska ske intermittent samt vid misstanke om korruption. Överlåter upplägget av kontrollförfarandet till den myndighet det berör. .

 

Politiskt föreslagna systemskiften och partiella sådana, såsom privatisering av offentlig sektor ska alltid föregås av en grundlig kartläggning av konsekvenserna samt en mycket bred och djup koncensusprocess av tillräcklig tidlängd där stor vikt läggs vid opartisk information till Sveriges folk för feedback. Oberoende kontrollinstitution som övervakar informationsgivarens opartiskhet ska inrättas. Beslut ska i mesta mån fattas med koncensus.

Folkomröstning bör tillämpas i frågor av stor vikt för Sverige.

.

Politiker ska vara högst kunniga personer med bred verklighetsförankring.

Sveriges politiska verksamhet ska vara transparent.

Sveriges politik ska inte styras av Timbro.

.

Politik ska bygga på kunskap

Naiva politiker har själva skapat problem i vården

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 28 november, 2011 kl. 00:59
  2. 2 december, 2011 kl. 12:42
  3. 17 maj, 2014 kl. 18:05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: