Hem > Uncategorized > Alfred Nobels testamente

Alfred Nobels testamente


.
.
Uppdaterad 9 december 2011:
 Nobelfesten: Fasciststater inbjudna – men inte Sverigedemokraterna

.

Alfred Nobel

Alfred Nobel

.

Nobelstiftelsen har beslutat att Jimmie Åkesson inte är välkommen till Nobelfesten ”eftersom hans partis anda strider mot principen i Alfred Nobels testamente.”

.
Till att börja med
får man konstatera att Alfred Nobel levde i en tid då patriotism och fosterlandskärlek var gällande norm. Troligen var han konservativ, vilket delvis kan stödjas av att hans kvinnliga syskonbarn som arvingar blott ärvde hälften av vad de manliga erhöll. Det är högst tveksamt om han alls accepterat Sveriges medlemskap i EU.

Därför är det lite märkligt att just det parti som ideologiskt står närmast Alfred Nobels samtida ideal är det som utestängs från prisceremonierna.

Kanske bör man enligt ”testamentets principer” istället utesluta gäster med uttalat feministisk anknytning.

.

Så vad står det i Alfred Nobels testamente?

…”Öfver hela min återstående realiserbara förmögenhet förfogas på följande sätt: kapitalet, af utredningsmännen realiserade till säkra värdepapper, skall utgöra en fond, hvars ränta årligen utdelas som

prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta.

Räntan delas i fem lika delar som tillfalla: en del den som inom fysikens område har gjort den vigtigaste upptäckt eller uppfinning; en del den som har gjort den vigtigaste kemiska upptäck eller förbättring; en del den som har gjort den vigtigaste upptäckt inom fysiologiens eller medicinens domän; en del den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning; och en del åt den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående armeer samt bildande och spridande af fredskongresser. Prisen för fysik och kemi utdelas af Svenska Vetenskapsakademien; för fysiologiska eller medicinska arbeten af Carolinska institutet i Stockholm; för litteratur af Akademien i Stockholm samt för fredsförfäktare af ett utskott af fem personer som väljas af Norska Stortinget.

Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelningarne intet afseende fästes vid någon slags nationalitetstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej.”

.
Alfred Nobel talar här inte om själva prisceremonin. Utan om urvalet av pristagare – som alltså ska vara internationellt.

Alfred Nobel önskar främja ”folkens förbrödrande”, ”afskaffande eller minskning af stående armeer” samt ”bildande och spridande af fredskongresser”. Detta genom att låta utvalda institutioner utse lämpliga  internationella och/eller nationella pristagare.

Frågan är: på vilket sätt strider Sverigedemokraternas politik mot dessa intentioner? SD:s umgänge med likasinnade världen över gynnar väl folkens förbrödranden, liksom att deras ”nej” till Afghanistankriget både gynnar freden och minskar åtminstone svenska arméns existens där nere.

Sverigedemokraterna vill värna om Sverige. Det ville helt säkert Alfred Nobel också!

So what’s the problem? Börjar bli rejält irriterande med detta oskick av Nobelstiftelsen.

Om vi skärskådar andra gäster på Nobelmiddagen kan vi hitta ett och annat lik i garderoberna. Minst. Ni får själva dra er till minnes årets och tidigare års mediala redovisningar av exakt vilka. Samtidigt kan ni fråga er om Sverigedemokraternas ambitioner att ta itu med ökande kriminalitet möjligen ligger dem i fatet på denna middag.

# ”Samtidigt bjuds åtta diktaturers ambassadörer in till prisutdelningen. Det är nämligen så Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan, Syrien och Zimbabwe ska klassas, enligt Utrikespolitiska institutet.”

Nobelstiftelsen löper här – uppenbart – helt andra intressenters ärenden än
Alfred Nobels.

.

Nobel uppfann dynamiten

Nobel uppfann dynamiten

.

Slutligen: Nobelstiftelsens beslut lämnar en internationellt sett besvärande skamfläck – inte på Alfred Nobels vita stärkkrage, ty han förefaller ha varit en enkel och strävsam man med kemi som specialitet. Däremot lämnar beslutet en skamfläck på Alfred Nobels minne – och på det Sveriges goda rykte man får förmoda att han ville främja.

Alfred Nobel själv hade sannolikt starkt ogillat Nobelstiftelsens beslut och tagit avstånd ifrån detsamma.

Särskilt som hans intentioner var att skapa förbrödring och fred i världen.

.

PS: Alfred Nobel avled i Frankrike – ett land med människor som törs säga ifrån. DS

Avslutar denna sorgliga historia med att återknyta till det här med satir.
Betydligt muntrare.

Anki Wretmark på Nobelfesten

Anki Wretmark på Nobelfesten

Nobelpris till white trash-morsa från Uddevalla

White trash-morsan höll stilen på nobelfesten


Ingen Nobelfest för Åkesson
Ingen Nobelfest för Åkesson
Ingen Nobelfest för Åkesson
Jimmie Åkesson inte bjuden på nobelfesten
Svensk partiledare portas från Nobelfesten igen
Jimmie Åkesson inte bjuden på nobelfesten

Åkesson nobbas från Nobelfesten igen
Ingen Nobelfest för Jimmie Åkesson

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 13 november, 2011 kl. 07:23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: