Hem > Uncategorized > Socialismen tittar blygt fram

Socialismen tittar blygt fram


.

.

Äntligen tar någon från vänstern – lite försiktigt – bladet från munnen i frågan om vänsterns bristande ställningstagande mot islamismen. Möjligen är anledningen de vikande röstetalen för vänstern. Samt motsvarande ökning för högern och anti-islamistiska partier.

Daniel Suhonen, chefredaktör på SSU-tidningen Tvärdrag, har i ett inlägg på Aftonbladets kultursida idag tagit upp det faktum att vänstern har en socialismfientlig faibless för att hylla islamistiska grupperingar istället för att föra klasskampen vidare. I artikeln ”Vänsterprassel med islam” hävdar han att ”Socialism byggdes med klasskamp och religionsfrihet”. Han ställer frågan ”…bör man som socialist aktivt försvara organisationer som vill skapa islamistiska stater?” och skriver att ”I alla fall är det inte förenligt med min bild av socialismen.”

”Orättfärdigheter beskrivs inte längre som resultatet av ett ekonomiskt system – utan som en fråga om diskriminering. Men klassamhället har ingen ombudsman.”

HÄPNA! Är det möjligt att någon inom vänstern verkligen törs dryfta detta?

Kanske är det inte medvetet, men det är det Politiskt Korrekta samhället som Suhonen beskriver. Det samhälle som plågat oss människor så länge. Samhället där ingen för vår talan. Samhället där vissa frågor inte får diskuteras. Samhället som slutat ge medborgarna information. Samhället som dödat vetenskapligheten. Samhället som vänstern själva skapat.

Artikeln formligen vrider sig i de spasmodiska födslovåndorna av ett vänsterns första analyseringsförsök.

Suhonens inlägg tyder på att vänstern själva satt sig i ett klister som de inte kan ta sig ur. Blev inte vänsterns problematik alltför stor när man införde flera faktorer att beakta? Klasskampen var enkel. Med parametrar som ”mångfald” och ”islamism” blir bilden betydligt mer komplicerad. Fundamentalister kanske inte är intresserade av klasskamp? Mångfaldens olika kulturer kanske drar åt andra håll än i riktning mot ett upplyst, sekulärt, jämlikt och jämställt samhälle?

Artikeln är intressant. Läs den. Studera den.

Naturligtvis är Suhonen fortfarande vänstertypisk i det att han exempelvis bara tar upp västs imperialism men utelämnar förtryck av annat ursprung. Liksom är mångfaldsprojektet ”en formidabel succé”, även om Suhonen inte tar upp orsaker till att han tycker detta eller törs ta upp den problematiska sidan.  Mångfaldsromantiken är ju vänsterns heliga graal. Därför är mångfaldskritiker förstås alltid höger. Hamas, Hizbolla och andra islamistorganisationer får förstås fortfarande inte förbjudas. Naturligtvis är också anti-islamister alltid höger. Och vänsterns misslyckande är naturligtvis högerns fel.

Vad Suhonen har gjort är något så blasfemiskt att det kokar över på vänsterhåll. Han har nämligen dristat sig till att kritisera andra vänsterdebattörer.

Bland andra den nu otroligt upprörde Andreas Malm, som minsann aldrig förespråkat islamismen. Även om han kunnat heja på Hamas och andra islamistorganisationer. I vissa fall. Fast han är inte islamist. Tvärtom, Malm säger ”jag känner ingen vänstermänniska som inte vill ha ett sekulärt samhälle.” Även om antirasismen är viktigare. Anti-islamism = islamofobi = muslimhat = rasism = främlingsfientlighet = … Fast å andra sidan är ju vissa saker självklara. Åtminstone för vänstern själva.

Ja, kluvet låter det. Virrigt är det.

Lyssna på dessa två herrar i dagens SR P1 Studio Ett: ”Debatt om islamism: Flirtar den svenska vänstern med islamisterna?

Det framgår att det största hotet mot vårt sekulära samhälle utgörs av en accelererande – galopperande – islamofobi. Inte islamismen i sig. Eller religionen islam. Eller islamiseringen av väst – och resten av världen.

Suhonen hävdar – defensivt, på förfrågan – något i stil med att en diskussion om detta vänsterns dilemma vore kanske vad han tänkt sig. Framöver.

Jaha? Vi väntar!

Tid lär det ta att vända pansarkryssaren Potemkin.

Om skutan inte sjunker helt dessförinnan.

.

.

Annonser
  1. 31 mars, 2013 kl. 04:38

    Lots of good stuff on this post! Definitely going to discuss it with a few of my
    guys who are keen on this type of stuff.

  1. 2 november, 2014 kl. 19:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: