Hem > Uncategorized > Alliansens välfärdsagenda

Alliansens välfärdsagenda


Uppdaterad 24 november 2011 klockan 06:02
.

.

. Alliansen har ett mål: all välfärd ska betalas privat

Privatiseringen av vårdsektorn är bara en väg till privat betalad välfärd. Kopplat till skattesänkningarna blir det uppenbart.

Vad som möjligen kan förvåna är den totala brist på medmänsklighet som Alliansen uppvisar. Alliansen har helt enkelt valt att prioritera sin vision. Att sedan människor lider i processen väljer man att bortse ifrån.

Vilket människoförakt. .

.
Inte ens ekonomiskt är det försvarbart. 
Människor som hela sitt liv investerat i en trygg ålderdom genom att ha betalat skatt får plötsligt inte ut sitt kapital omsatt i praktik. Istället får de se sig själva bli bestulna av utlandsbaserade riskkapitalbolag.

Du kommer själv att få betala för dig. Troligen blir du tvungen att teckna ett gäng försäkringar som du måste slåss för att få ut ditt förväntade stöd ifrån. Hoppas du inte är gammal och/eller sjuk i det läget. . .

.
Det är ett slugt genomfört systemskifte vi ser. Visst är det läckert med skattesänkningar? . . .

.
Dags för en ny regering! Men – vilken?
Miljöpartiet verkar helt sålda på det här med privatisering – men de kanske ändrar sig nu? Socialdemokraterna glider omkring och kan inte bestämma sig. Sverigedemokraterna gillar Almega men har samtidigt en vurm för traditionell svensk välfärd. Vänsterpartiet står dock fast i sin övertygelse att privatiserade verksamheter ska avprivatiseras.

Hur får vi som gillar den svenska välfärdsmodellen ihop tillräckligt många röster för majoritet? Hur får vi som betalat en sjuhelsikes massa skatt genom åren tillbaka våra pengar för att kunna betala för privat vård?

.

Vanvård av välfärden Mikael Nyberg skriver i Aftonbladet om ”vårdprofitörerna”.
”Vi lever i en kapitalism som är i färd med att riva upp ett århundrade av sociala framsteg. En ‘domedagsmaskin’, skriver den bekymrade liberalen Martin Wolf i Financial Times.”

”De översta bland de översta, den ynka procenten i slotten, de exklusiva våningarna och de muromgärdade villorna, ackumulerar rikedomar i samma omfattning som i början av 1900-talet, men blöjor till döende lönearbetare har vi inte råd med.”

Borgarna, Miljöpartiet och högersossarna
”När medierna lugnat sig och regering och riksdag petat i regelverken kommer vanvårdsprofitörerna liksom bankerna att vara back in business. På den borgerliga kanten och långt in i socialdemokratin och Miljöpartiet råder enighet om att den så kallade valfriheten ska få större utrymme inom åldringsvården. Det offentliga ska inskränka sig till ett basutbud. Därutöver får den enskilde välja. Vill man unna sig det lilla extra, till exempel en torr blöja, får man betala för det.”

”Valfrihet”
”Den svårt dementa pensionär som inte förmår uppskatta Caremas urinstinna blöjor förväntas ta sin säng och gå till Attendo i stället. Där är utbudet av tjänster visserligen snarlikt. En man berättar i Dagens Nyheter att han på ett av företagets hem hittade sin mor naken på en madrass med avföring över hela kroppen. Det var inte kostnadseffektivt att byta blöjor. Bajset kliade. Varje dag fick han skrapa bort intorkad skit från hennes händer.

Han letade i valfrihet upp ett kommunalt hem för sin mor. Varmt och fint och trevligt. Nu tar Attendo över stället.”

”Konkurrens ger inte högre kvalitet i den sociala sektorn, påpekade professor Marta Szebehely i Studio Ett i förra veckan. Gamla och sjuka som saknar påstridiga och välbeställda anhöriga slutar hos de vinstjagande vanvårdarna. Det blir nerpissade blöjor för den stora massan”

Social ingenjörskonst blir understöd till bankerna
”Varken Anders Borg eller Tommy Waidelich vill diskutera det avgörande, de marknadsmekanismer som i politisk enighet och med påbud från EU släppts lösa i den offentliga sektorn.”

”I stället för den sociala ingenjörskonst som skulle övervinna kapitalismens inre svagheter sätter de samlandet av skattepengar på hög inför nästa utbetalning av understöd till bankerna och deras direktörer.”

Laissez-faire-kapitalismen är tillbaka
”Med socialdemokratins hjälp kunde borgerligheten under 1930-talets depression höja sig ur laissez faire-kapitalismens systematiska dumheter. Staten måste ingripa, skrev den unge liberalen och nationalekonomen Bertil Ohlin: ”Gemensamt för socialliberal och socialdemokratisk åskådning – ehuru ej för gammalliberal – är att man kommer till följande: Man kan icke låta allt sköta sig själv.” Nu är såväl socialdemokrati som borgerlighet tillbaka i det gammalliberala oförnuftet.”

Järnvägens förfall
Riskkapitalismens effekter hos järnvägen: anbudsförfarandet pressar ner priser i offerter vid upphandling. ”Medan kostnaderna för att administrera systemet växer över alla bräddar jagar konkurrerande aktiebolag positiva resultat i boksluten med hjälp av fuskjobb, kortsynt sparande, planerad underbemanning och brott mot regler och föreskrifter.”

”Sedan banunderhållet blev konkurrensutsatt har sex människor dött i samband med arbete på spåren. I förlängningen väntar svåra kollisioner och urspårningar av det slag som följde med avregleringen av den brittiska järnvägen.

”Tid för ansvar”
‘Tid för ansvar, säger statsministern, sänker krogmomsen och låter den välsignade marknadsmekanismen härja vidare på vårdhem och banvallar.”

Vårdskandaler sätter skattemoralen på spel – men, var det inte just det som var meningen?

MP kallar till hearing om vanvården

Bajsblöjor och barnfattigdom

PG Gyllenhammar i attack mot girigheten

Miljöpartiet är också privatiseringsfundamentalister

svd ex ab

Aftonbladet har tagit fram en lista över sämsta äldreboendena i Sverige. Man påstår att det är de kommunala. Dock har man inte tagit hänsyn till den bristande kontrollen och de omöjliggjorda anmälningarna från personalen för de privatföretagsdrivna verksamheterna. Liksom har man helt blundat för de rapporter som inkommit om kommunala chefer som vägrat åtgärda problemen avseende privata vårdbolag. Varifrån har man fått uppgifterna? Troligen genom att direkt tillfråga verksamhetscheferna. Alltså är inte Aftonbladets lista tillförlitlig. ab:s otillförlitliga lista Här har Aftonbladet svikit sin journalistiska heder.

Med Mikael Nybergs artikel har Aftonbladet återupprättat den.

.
Dags att vända på den ”kapitalistiska pyramiden”!

Annonser
 1. Lars Forsberg
  13 november, 2011 kl. 14:29

  Det är väl inte första gången AB sviker sitt uppdrag. Vi det arbetande folket får förlita oss på Vänsterpartiet. Socialdemokraterna kan inte redovisa vad som är bra med privat vård, men likt en dåre håller de fast med att det är bra.

  • 13 november, 2011 kl. 19:13

   Vänstern behöver egen dagspress. Aftonbladet: när de deltog i drevet mot framförallt (s) i förra valrörelsen bidrog man starkt till att Vänsteralliansen föll.

   Egentligen kan man räkna ut i förväg att privat sjukvård – som konsumerar skattemedel som vinst – inte är lämpliga för uppgiften. Sorgligt att (s) först nu reagerar. Vänsterpartiet däremot har alltid varit tydliga med sina intentioner.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: