Hem > Uncategorized > FK + Alliansen = Sant

FK + Alliansen = Sant


”Lex Jörg” är de rödgröna partiernas förslag till förändringar i den statliga sjukförsäkringen, som man menar är inhuman i sin nuvarande utformning.

Särskilt förvånande är det inte, att själva frågan om ”Lex Jörg” har förts i bakgrunden, helt överskuggad av drakarnas ankdammskonversation om tv-missar vid dubbelbokning av själva Jörg.

Alliansen vill nämligen helst inte kännas vid ärendet. Reinfeldt sägs ha haft uppenbara problem att yttra sig om fallet i sin tv-utfrågning. ”Stackars Fredrik” blir nu tidningarnas budskap.

Istället skickar Alliansen idag fram sitt tunga valmedarbetarartilleri: Försäkringskassan, företrädd av Farouk Medina, som i ett debattinlägg i (m)-partiorganet sågar Oppositionen jäms med fotknölarna. Frågan uppstår: är det tillåtet att en statlig tjänsteman aktivt går in i pågående valrörelse och yttrar sig nedsättande om oppositionspartierna?

Information om Lex Jörg är ganska svår att finna, trots den nyliga presskonferensen.

Hittar vid websökning följande uppgifter:

Lex Jörg: S, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill bland annat ta bort gränsen för hur länge någon kan få sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Och de vill att bedömningen ska vara mer individuellt anpassad.”

Jörg Teichert arbetar som läkare men drabbades våren 2006 av en stroke. På hösten började han arbeta igen, först på 25 procent och senare, med hjälp av rehabilitering, 75 procent.
I vintras blev han av med sin ersättning för de 25 procent han inte kan arbeta och ansökte då om sjukersättning på deltid. Han fick avslag eftersom hans arbetsförmåga inte ansågs vara så nedsatt att han inte skulle klara andra heltidsjobb, jobb på Samhall eller med lönebidrag. Han begärde omprövning men fick nej igen
.”

Jörg Teichert
har efter sin stroke en förlamad högerarm. ”– Problemet kom först när jag blev utförsäkrad i januari i år och sökte 25 procent sjukbidrag eller förtidspension. Då fick jag svar på ansökan att jag skulle börja söka hundraprocentstjänster. Det kunde vara Samhall och lönebidragstjänster
.”

Läkarkompetensen var således inte mycket värd för Försäkringskassan.

Försäkringskassans representant konstaterar i dagens debattinlägg kallt, att
”En del deltidssjukskrivna har, i likhet med Jörg Teichert, valt” (sic!) ”att tacka nej till den individuella kartläggningen och fortsatt att arbeta deltid under karensperioden, och har precis som alla andra möjlighet att åter ansöka om sjukpenning efter tre månader”.

Jag vet inte vilken insyn Farouk Medina har i Jörgs pågående ärende. Vi får väl hoppas att informationen inte är sekretessbelagd. Medinas Jag-fixering är dock utmärkande för flera handläggare på FK. Som om varje beslut berodde på dem, personligen, istället för på fasta regler. Samtidigt visar den på att Medina inte gjort någon undersökning av i vilken utsträckning den räcka regler han presenterar verkligen fått genomslag i organisationen.

Med kännedom om Försäkringskassans bristande informationsrutiner – i ett av mig känt fall försökte man via automatik från FK:s IT-avdelning utförsäkra den sjukskrivne 1 år för tidigt – dristar jag mig till att betvivla att Försäkringskassan informerat Jörg om detta. Orsaken till felaktig, missvisande och utebliven information är en och endast en: Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att Spara.

I varje fall sparar – om jag förstått saken rätt – Försäkringskassan in 3 månaders sjukpenning på personer som är alltför sjuka för att underkasta sig den individuella kartläggningen. Alternativt de lönebidrag med ”upp till” 80 procent av lönen som kanske utbetalas via Arbetsförmedlingen.

Allt under paradflaggan ”valfrihet”.

Var god välj: fattigdom!

Sanningshalten i följande kommentar av signaturen RexDog till Reinfeldts nyliga tv-framträdande kan jag inte till fullo garantera, men om påståendena stämmer är det naturligtvis graverande:

”Det kriminella med ‘de nya moderaterna’ är att de har överlåtit beslutet att utförsäkra sjuka till ‘lekmännen’ på F-kassan, som gått kurs i 7 dagar om hur man utmanövrerar sjuka till socialbidraget, som ju är lite billigare för staten om man har en sjuklönegrundande inkomst.
F-kassans lekmän struntar i diagnoser och koder, utlåtanden som patientens läkare och psykologer sammanställt och man gör sina egna beslut på 1 VECKAS KURS, allt enligt moderaternas önskemål. Denna personal får dessutom poäng för varje utförsäkrad person och dessa poäng räknas samman och ger lönehöjningar! Man har satsat över 17 miljarder för att få in folk på socialbidraget och till icke-existerande arbeten. Att en sådan slösaktig och nonchalant regering får fortsätta sin verksamhet mot mänskliga rättigheter är knappast troligt” ”Reformen att utförsäkra sjuka och handikappade från sjukförsäkringen till socialbidraget, en sjukförsäkring de sjuka betalat för”, är att jämställa med egenmäktigt förfarande.

Återigen dessa Alliansens i n c i t a m e n t.

Kommentatorns inlägg stöds också av följande protokoll.

ST-möte nov 2009: ”den strategiska inriktningen saknas och justeringar kommer att behöva göras 2010. Det viktigaste att klara av under året är att kunna genomföra Försäkringsprocessers grundläggande uppdrag och i detta se vilka övergripande risker som finns. Kompetensbrist inom vissa nyckelområden pga. hög personalomsättning är en risk, därför måste breddning av kompetens. Det finns också en risk att olika former av kvalitetsbrister kan uppstå och då är det viktigt med uppföljning av att det sker en processefterlevnad.”

Inte underligt att personalomsättningen är hög på Försäkringskassan.

Vilken human individ vill jobba där?

Annonser
 1. 6 september, 2010 kl. 14:09

  Hmmm… Vet inte riktigt vem du är… *skratt*

  Men tack för att du länkade till mig och ett väldigt inlägg jag skrivit 🙂

  Mvh Bunny

  • 6 september, 2010 kl. 15:18

   Tack själv för en väldigt målande berättelse – ur verkliga livet! 🙂 /häls nymax

 2. 6 september, 2010 kl. 15:22

  Väldigt viktigt ska det ju stå… Skriver väldigt fort ibland… *skratt*

  Tack igen 🙂

  Mvh

  • 6 september, 2010 kl. 15:25

   Aha – trodde du menade textmängden… /mx

 3. Abbe
  18 september, 2010 kl. 17:53

  SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID…

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  • 18 september, 2010 kl. 21:08

   Problemet är att under Alliansen är det ännu värre.

   Pengarna som skulle gå till sjukförsäkringen används istället för att bekosta skattesänkningarna. Men en skattelättnad kan du inte köpa bättre sjukförsäkring för. Vidare kommer Alliansen, så snart de får chansen, att sänka lönerna. Hela deras jobb-politik går ut på det: lägre löner ska skapa fler jobb. Men välfärden då?

   Försäkringskassans personal borde ställas mot väggen i de fall du länkat till och liknande. Tyvärr är personalomsättningen så stor på FK att man tydligen måste snabbutbilda okvalificerad personal för att få tillräckligt många handläggare – om handläggare alls finns: kanske finns helt okunnig personal som har uppdraget att säga njet till sjuka människor.

   Alliansens spardirektiv är direkt dödande. Under sossarna kunde man åtminstone bli indignerad och få gehör om man orkade kämpa. Alliansen slår dövörat till, de tar inga humana hänsyn alls. Penningen styr. Penningen till de rika.

   Ett problem till finns: ca 700 000 svenskar äter antidepressiva läkemedel. Dessa skapar i många fall en stark egocentricitet och en total brist på empati som är chockerande. Möjligen har FK-handläggarna i de värsta fallen använt medicin av denna typ. (Obs: vissa människor behöver verkligen dessa mediciner.) Se Snabba cash – Ode to Odysseus i denna blogg.

   Ytterligare en synpunkt: vilken typ av människor orkar jobba på ett ställe som FK med sina stegrande sparkrav? Alliansens sparkrav på FK är inte mindre än sossarnas. De är EXTREMT mycket STÖRRE. Detta eftersom det sparade används till skattesänkningar. Till de som är friska – och har jobb.

   A-kassehöjningarna som Alliansen genomfört skulle skapa jobb. Det har de inte gjort. Tvärtom är arbetslösheten hög och blir allt högre.

   Sjukvården skär i sina budgetar, vårdpersonal friställs. Äldrevården är så nedskuren att akutsjukhusen får ta hand om de gamla.

   Någonstans rinner pengar ut ur systemet! Var? Fundera på det.

   Vad du än gör: RÖSTA INTE PÅ ALLIANSEN! Låt oss hålla ihop! För ett mänskligt samhälle!

 4. 6 februari, 2013 kl. 19:00

  cash along with the whole thing goes all accurate, they can get
  the essential amount in several hours within a day.
  You could get a no faxing payday loan quickly from a web-based loan company
  without the need to fax any documents related to your employment or any other personal details.

 5. 27 maj, 2013 kl. 06:13

  I’m gone to tell my little brother, that he should also visit this web site on regular basis to take updated from most recent news.

 6. 24 juni, 2013 kl. 06:16

  Do the individual have more confident bills than
  inward cash? when you have rubbed and posted often
  the form, new emergency lenders read those information and contribute
  a opinions while in the a small associated with time.

 1. 8 september, 2010 kl. 21:58

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: