Hem > Uncategorized > (s)veket från höger

(s)veket från höger


Uppdaterad 1 december 2011
.

.
Socialdemokraterna har hela tiden hållit linjen rak: redovisning av partibidragen ska stadfästas i lag. Efter en tid av vårdskandaler och suspekta kopplingar mellan de privata vårdbolagen och moderaternas partikassa så är saken högst aktualiserad.
Då backar (s) plötsligt.

Sven-Erik Österberg (s), ledamot av konstitutionsutskottet, kovänder i KU från socialdemokraternas tidigare hållning och drar tillbaka sitt stöd till det lagstiftningskrav som (mp) och (v) nu ensamt skriver under på. mp:s Peter Eriksson menar att (s) sålt sig för höjning av de statliga partistöden. Kravet på lagstiftning om partibidragen hade kommit till beslut om ett par veckor. Nu får det vänta ända till slutet av februari. Vi undrar: vad händer då? Ska (s):s ombud i KU svika igen?

S kanske vinner partipengar. Men man förlorar väljare. Kan vara ett nollsummespel. Eller i längden en penningförlust. Vem vill rösta på ett parti som stödjer korruptionen i Sverige? Som skippar medlemmarna och istället satsar på reklam?

Till sin ”hjälp” har Österberg enligt uppgift haft Carin Jämtin.

Österberg och Jämtin.  Någon tillgång för (s) är de inte.  Jämtin har tidigare visat prov på sitt osedvanligt dåliga omdöme när hon ville införa en muslimsk helgdag i Sverige. Tips till socialdemokraterna: gör er av med bägge! Tillsammans med de i s-toppen som nu bedriver hetsjakt på den demokratiskt valde Håkan Juholt. Istället för att stödja honom. Istället för att stödja sitt parti. Många begåvningar att välja som bättre alternativ finns ute i landet som kan ersätta svikarna i partitoppen. ”Enade vi stå men söndrade vi falla”

Partiledare Juholt har tydligen sidsteppats. Troligen är sidsteppningen ett led i den intensiva högersosse-kampanj som just nu pågår mot Juholt.

Juholt reagerar med ursinne.

.

Partiets medlemmar ute i Sverige är djupt besvikna. S-bloggaren Peter Andersson skriver om (s)veket: om hur svårt det är att ute i landet stödja (s)-politiken när partitoppen sviker i en så avgörande viktig fråga som lagstiftning om redovisning av partibidragen. ”Hur f-n tänker folk? S-linjen har varit glasklar. Frågan är oerhört viktig utifrån ett demokratiperspektiv. Förslagen att lagstifta om partibidrag kommer samtidigt som det kommer uppgifter om kopplingar mellan vårdskandalomsusade Carema och moderaterna. En likaledes moderat sköter enligt uppgifter bolagets PR. Mitt i detta vänder mitt parti och sätter sig i en förhandlingsposition med Reinfeldts allians. Igår väckte detta en oerhört stark ilska, något jag såg på facebook och på bloggar. Många av dem har som jag skrivit åtskillt om hur viktigt det är att få till lagen.

Det räckte inte med den första svängningen. Under dagen kom medieuppgifter att vändningen inte var sanktionerad hos partiledningen. Men efter riksdagsgruppen förefaller ändå den omsvängda linjen vara partiets linje, i alla fall till februari. En till i randen av märkligheter, röra och konstigheter.”

Men: vilka möjligheter har Juholt att rätta till det hela? Troligen inga alls. Beslutet är demokratiskt fattat i Konstitutionsutskottet. Rösten från partiets Quisling har redan avgivits. Bakom ryggen på Juholt.

Klubbat. Klart. Oåterkalleligt.

.

Ett gyllene tillfälle att agera mot korruptionen i Sverige är missat.

Tacka Österberg, Jämtin och alla högersossar för det. Antagligen har de fortfarande lön från Svenskt Näringsliv. Via Prime – reklampolitikerna. Lön från m?

Östros, Österberg, Sahlin – och nu tydligen även Jämtin. Anders Johansson (sm(s)). Shekarabi. Någon mer?

Follow the money.

Rensa ut ogräset. Så kanske väljarna återvänder.

.

.

Det är dags att sluta upp mot det interna krypskyttet
Göran Johansson: ”Gyllene tillfälle för S. När den borgerliga regeringen står tom på idéer ägnar socialdemokratin stor kraft åt interna diskussioner om partiledaren. Det är fullständigt obegripligt. Arbetarrörelsen försitter chansen att föra fram idéerna om ett framtida Sverige.”

Palm vill få slut på krypskytte i S
S-toppolitikern Veronica Palm uppmanar partimedlemmar att sluta krypskyttet mot partiledaren Håkan Juholt.
– Det är en ganska liten klick som har en hård ton
Man ”tror att man har något att tjäna på detta, men enda effekten är att man skadar partiet, säger Palm.”

Partipengar till varje pris
”De borgerliga partierna har nu i Konstitutionsutskottet, KU, gjort upp med Socialdemokraterna om att redovisning även i fortsättningen inte regleras i lag. Redovisning ska vara frivillig.
I uppgörelsen ingår skrivelser som antyder att de statliga stöden till partierna kan komma att höjas. De har inte höjts sedan 2004.
Utbetalningen av statligt partistöd sker i relation till partiernas storlek. Eftersom Socialdemokraterna tappat en fjärdedel på åtta år är partiet i utsatt ekonomiskt läge när statliga partistödet minskat i motsvarande grad.”

Pengarna går till reklam:
”Det verkar som om partierna blivit oberoende av att ha medlemmar för sin ekonomi. Ofta står medlemmarnas avgifter för bara en tiondel av ett partis intäkter. Det statliga partistödet står för hälften till 90 procent av intäkterna för ett parti.
Man brukar säga att partierna fått karaktär av kampanjapparater. De inriktar sig på väljare snarare än fåtalet medlemmar. Väljarna måste ofta nås med samma medel som kommersiella produkter och tjänster använder: reklam. Sådant är dyrt. Därför behöver partierna pengar.”

Vore det inte bättre att föra en väljarvänlig politik?

Vem bär samhällsbärarna?

”Självklart att jag blir omvald”
Håkan Juholt: ”jag känner att jag får ett väldigt varmt stöd och ett väldigt starkt stöd för den politiska kurs som jag som ordförande har slagit in på. Vi talar om att reglera marknaden. Att förstärka pensionerna, vi talar om att rusta skolan istället för krogmoms, vi talar om att återinrätta arbetsförmedlingen, vi talar om saker i dag som vi inte tidigare lyfte fram lika mycket. Vi får ett väldigt tydligft stöd för den politiska kursen”

Räkna inte med annat än fortsatt krypskytte Kommentar: skyttar skjuter (s)kutan i sank.

Sahlin tvekar om Juholts framtid ”Få se om det dyker upp mer.” Ska Sahlin hitta på något mer?

What the F*ck s-bloggare Håkan Westerholm mitt i steget informerar

En lag om partibidrag – viktigare än någonsin skriver Lena Sommestad (s). ”I kväll hör jag till min häpnad att Socialdemokraterna har backat på kravet om en lag som reglerar partibidrag.” ”Är detta verkligen möjligt?”

”Hur långt ska kommersialiseringen av svensk politik drivas, innan vi som medborgare äntligen får veta vad pengar kan köpa i den svenska demokratin?”

expressen: ”vill Socialdemokraterna förgöra sig själva?
ex
ex
ex

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: