Hem > Uncategorized > Journalist upa

Journalist upa


.

.

Inte helt oväntat lyser frågan om journalisternas eget personliga ansvar med sin frånvaro i debatten kring ”medias roll” i triggandet av ”höger”-terror av typ Anders Behring Breiviks.

Istället attackerar journalisterna folket, som – i den mån det alls kan göra sig hört – bland annat försökt framföra sina åsikter via kommentarsfält under online-tidningarnas journalistiska alster. Liksom under debattinlägg och ledare. Hittills en välkommen möjlighet för folket att reagera och att yttra sig. Trots risk att få sin kommentar raderad.

Folkets kommenterande är nu alltså det som får ta skulden för terrorattentaten i Norge. Inte journalistiken eller den politiska förföljelse av oliktänkande som vi nu – till följd av denna maktelitens massiva kritik mot folkets ”röst” – har fått kvitto på att vi har även i Sverige.

Kommentarerna som gemene man skrivit uppges vara ”hatiska” och mana till terrorism. Allt är kommentarernas fel. Utan dessa kommentarer hade Anders Behring Breivik aldrig begått sitt brott…

Yeah. Sure.

Att flertalet kommentarer är sansade och analytiska väljer man att bortse från. Likaså att det i kommentarsfälten förs helt sunda diskussioner om aktuella fenomen i svensk politik. Ändå sållas många av dessa inlägg bort i den mån de uttrycker ”fel” åsikter. Vad som är viktigt för kommentarsfältens belackare är nämligen inte i särksilt hög utsträckning att det ibland förekommer diverse kraftuttryck utan i själva verket att kommentatorerna över huvud taget dristar sig till att framföra kritik mot mainstream åsikter. Det vill säga går emot vissa publicisters/journalisters egna synpunkter. Alternativt:  skribenternas framtvingade åsikter, lydande under den media-ekonomiskt-politiska piskan. Här ett exempel.

Glöm ej att det fanns en tid då journalisterna stod på folkets sida. För länge sedan. Då när journalisterna skulle granska makten och upplysa folket.

Vilka uttalar sig idag om dessa ”hemska” folkets kommentarer? Jo: journalisterna själva.

Att somliga journalister inte vill få sina alster ifrågasatta i kommentarsfälten är – intressant? Nå, i alla fall icke förvånande. Såvida man inte av journalistiken önskar något mera än skribentens barnsliga egocentrism.

Att journalister och media går man ur huse för att stoppa kommenteringen är däremot – åsiktsfascism.

Aldrig förr har det så tydligt framgått att media är maktens redskap. När presseliten klagar över att kommentarsfälten är fulla med ensidigt tyckande, så avslöjar de också sin egen slagsida. Varför ensidighet i kommentarerna om mångsidighet, kunnande och sann expertis i spaltmetrarna?

Sanningen är att journalisterna själva har initierat den ”hatiska” skrivningen i media och därmed piskat upp en hetsstämning som – naturligtvis! – återspeglar sig i kommentarsfältet. Med termer som ”främlingsfientlighet”, ”invandrarhat”, ”islamofobi” etc har man inte bara försökt styra upp opinionen i en av makten önskad riktning och strypa all debatt utan även stämpla de från mainstream fristående och fritänkande människorna. Hur fredliga är uttrycken fientlighet, hat och fobi?

Media har härvid agerat megafon åt en sällan skådad politisk slagsida, som uttrycker sig mot oliktänkande på ett sätt som är ärekränkande. 

Därför: vad gäller vissa, mindre snälla kommentarer i de tydligen nu så förhatliga kommentarsfälten så gäller alltså ”Som man ropar i skogen får man svar”. Är det verkligen någon som är förundrad över detta faktum?

Ni bland de svenska journalister – och politiker – som skapat denna hatstämning får vackert ta ert ansvar för det.

Tillsammans med Fredrik Reinfeldt har vissa journalister inom MSM (mainstream media) och helt säkert ungdomsledare och politiska ledare inom diverse mainstream partier lyckats piska upp en så hatisk stämning, att enskilda demokratiskt valda politiker nu löper risk att helt elimineras.

Därvid har media även lyckats skapa ett klimat där människor med avvikande åsikter riskerar att förlora både jobb och fackliga förtroendeuppdrag.

Självfallet är det då endast vissa, specifika grupperingar som utövar politiskt våld, trakasserier och förtryck mot dessa politiska avvikare.

Det är inte folket.

Så: vad är mera väntat än att media nu avkräver de personer som eventuellt fortfarande mot förmodan är intresserade av att delta i diskussioner i kommentarsfälten till mainstream medias online alster att uppge personlig identitet för att alls kunna delta? Se detta i ljuset av att de samtidigt kan bli av med jobbet för att alls ha yttrat sig. Eller bli utsatta för våldsbrott utförda av mainstreams terrorister.

Medias angrepp på folket syftar till att åstadkomma folkets Största Möjliga Tystnad. Så att Makten får styra i fred.

Så: vad återstår då för folket att göra?
.

 .
Komisk übermensch tycker till
Var den du förväntar dig av andra att de ska vara
Insändare: Demokratin och ordet
Medierna själva har bäddat för näthatet
Mauricio Rojas: Drevet mot Gudmundson liknar utmobbningen av mig
Det politiska våldet måste stoppas
Tidningarnas åtgärder mot näthat
Hur man dödar en demokrati: Media
Det finns inget näthat
Reinfeldt tycks ha tappat tron på frihet och demokrati
Dyster utveckling på nätet
Bjud in människor till samtal
Läsare vill kunna kommentera
Skydda de anonyma
Politikens huliganer
Bloggstafett
Så ska näthatet stoppas
Veckan när media sa nej till näthatet
Eskilstunakuriren inför ”troll-filter” i sina kommentarsfält
Naiva reaktioner på näthatet
Missförstånd och självkritik
Låsta kommentarsfält banar väg för nytt Utöya
Som man ropar…
Artikelkommentarerna gör medierna bättre
.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: